Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Frankrijk kan nog steeds de triple A-status verliezen’

Uithangbord van een filiaal van BNP Paribas in Nice, Frankrijk. Foto AP / Lionel Cironneau
Uithangbord van een filiaal van BNP Paribas in Nice, Frankrijk. Foto AP / Lionel Cironneau Uithangbord van een filiaal van BNP Paribas in Nice, Frankrijk. In oktober werd de kredietwaardigheid van de bank verlaagd naar AA+. Foto AP / Lionel Cironneau

Frankrijk bevindt zich, in tegenstelling tot andere landen in de eurozone met een triple A-status, niet in de beste financiële positie. Degenen die beweren dat Frankrijk deze gekoesterde en essentiële beoordeling van de kredietwaardigheid niet kan verliezen, hebben het mis.

Dat zegt Philippe Mills, de directeur-generaal van de Agence France Tresor (AFT) morgen in een interview met het Franse financieel dagblad Les Echos. De AFT is de Franse dienst die verantwoordelijk is voor het beheer van de Franse schulden en de kaspositie van het land.

Beleggers vrezen voor de afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk omdat het land namelijk een grote bijdrage aan het Europese noodfonds levert en een lagere rating ervoor zou kunnen zorgen dat het fonds moeilijker geld bij beleggers vandaan kan halen. Franse banken bezitten daarnaast nog eens grote hoeveelheden schuldenpapier van noodlijdende eurolanden als Italië en Griekenland.

Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter schreef eerder in NRC Handelsblad dat Frankrijk het “de helft van het kloppende hart” is van de eurozone. De Gruyter:

“En Frankrijk is de helft van het kloppende hart van de euro. Zonder Frankrijk is er geen noodfonds meer, en raakt de eurozone elk instrument om de crisis te bevechten kwijt. Dan blijft alleen Duitsland over, met wat satellietlandjes eromheen.”

“Het is een feit,” zegt Mills in het interview, dat Frankrijk “net als Oostenrijk kwetsbaarder is” dan de rest van de eurolanden met een AAA-status. Al gelooft de topman niet de mening die sommige beleggers is toegedaan dat Frankrijk de AAA-status eigenlijk al kwijt is, meldt persbureau AFP. Maar het “besmettingsgevaar” is groter geworden, door de “blootstelling aan Italië”, aldus Mills.

Gisteren dreigde kredietbeoordelaar Moody’s opnieuw om de triple-A rating van Frankrijk te verlagen. Op 10 november meldde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s per abuis dat de Franse kredietwaardigheid was verlaagd.

Interactieve graphic: Europa in cijfers