Weer

De afgelopen weken hielden hogedrukgebieden alle oceaanstoringen op afstand. Regen en wind bereikten weliswaar een deel van de Britse eilanden, maar bogen vervolgens af. Dat gebeurde zowel in zuidelijke richting, naar het Middellandse Zeegebied, als in noordelijke richting, naar de rand van Scandinavië. Deze week verplaatst de as van hoge druk zich naar een strook die loopt van de Azoren via Zuid-Duitsland naar het zuiden van Rusland. In die zone zelf, dus ook in de Alpen en in een belangrijk deel van het stroomgebied van de Rijn, blijft het rustig. Ten noorden ervan krijgen wind en regen langzaam wel meer kans, ook in Nederland.

Vanavond en vannacht ontstaat ook op de meeste heldere plekken geleidelijk weer mist. Een eerste zwakke storing brengt in het westen en noordwesten later wat regen. Het koelt af naar lokaal 0 graden in Groningen en Drenthe tot 7 graden bij Vlissingen.

Morgen trekt de smalle regenzone verder het land in. De op veel plaatsen eerst nog aanwezige mist lost op. Het wordt 5 graden langs de grens met Duitsland tot 11 graden aan zee.

Tegen het weekeinde komt de atmosfeer echt in beweging. Het gaat matig tot krachtig waaien en soms valt er regen.