Vuilnis en levenslust

Het uur van de wolf: Waste Land (Schoonheid op een stortplaats) Ned. 2, 22.55 – 00.10 uur

Hij is naar eigen zeggen de best verkopende Braziliaanse kunstenaar in het buitenland. Fotograaf Vik Muniz (1961), geboren in een sloppenwijk van São Paulo, woont en werkt al bijna twintig jaar in New York. Twee jaar geleden keerde hij terug naar eigen land om een serie portretten te maken van catadores: mensen die op een vuilnisbelt zoeken naar bruikbare materialen. Hij richtte een studio in op Jardim Gramacho in Rio de Janeiro, de grootste vuilstortplaats ter wereld. Daar is de documentaire Waste Land gemaakt die vorig jaar de publieksprijs won op het IDFA.

De film gaat over een groep levenslustige mensen. Zoals Suelem (18, moeder van twee kinderen) die vanaf haar zevende op de vuilnisbelt woont. Het is geen fantastisch leven, maar beter dan de prostitutie. Slechts een enkele keer wordt het haar te veel, zoals toen ze een dode baby tussen het vuil vond.

Het meest indrukwekkende deel van Waste Land gaat over de expositie en verkoop van de foto’s in Londen. De opbrengst gaat naar de bewoners van de vuilnisbelt. Op het eind zie je de geportretteerde Brazilianen hun eigen portret ophangen in hun schamele hutjes. Ontroerend.

Marcel Haenen

    • Marcel Haenen