Voor andere voetbalonwetenden

Het stormachtige Ajax-debacle is nu al een tijd bezig, en steeds als ik er iets over lees, denk ik: toch jammer dat ik hier als voetbalonwetende geen hout van begrijp. Dus heb ik eindelijk actie ondernomen en gevraagd of het mij uitgelegd kon worden. Hieronder een reconstructie van de gebeurtenissen, voor andere voetbalonwetenden onder ons. Om het allemaal wat duidelijker en aangenamer te maken, heb ik het in Sesamstraat gesitueerd.

Het gaat niet goed met de voetbalclub Sesamstraat. Ze hebben minder geld dan andere clubs in de internationale competitie, ze winnen niet zo vaak meer en steeds als ze in hun jeugdselectie een goede speler hebben opgeleid, wordt die weggekocht door een buitenlandse versie van Sesamstraat. Daarom besluiten ze Super Grover, de vroegere held van de club, te vragen hun bestuur te versterken. Super Grover wil meedoen, maar alleen in een adviserende functie – hij neemt plaats in de raad van commissarissen, waarin ook al Tommie, Pino, Ieniemienie en Elmo The Pitbull zitten.

Het blijkt niet echt te boteren tussen Super Grover en de andere wezens van de rvc. Zo probeert Super Grover na een tijd Meneer Aart naar voren te schuiven als voorzitter van Sesamstraat. De andere leden zien hier niks in: zij vinden Meneer Aart met zijn schuld- en gokverleden maar een schimmig figuur. De verwijten over en weer beginnen te komen: volgens de rvc is de arrogante Super Grover te weinig aanwezig; hij vliegt vaak naar de club Barrio Sésamo, waar hij ook een adviesfunctie heeft. Super Grover vindt dat de rvc vergeten is waar Sesamstraat over gaat: spel waar je vacht van overeind gaat staan – daarom heeft hij ook Sesamstraatcoryfeeën Sien en Hakim op de jeugdopleiding aangesteld.

En dan breekt de dag aan dat Super Grover wordt gebeld: de rvc heeft zonder met hem te overleggen iemand aangenomen als algemeen directeur: Oscar het Vuilnisbakkenmonster. Ook hij heeft een verleden van succes binnen Sesamstraat, ook hij is populair. En hij is vast van plan orde op zaken te stellen.

Super Grover is woest: Sesamstraat is te klein voor twéé gekleurde monsters, die ook nog eens een moeilijk verleden met elkaar hebben bij Barrio Sésamo. Bovendien voelt hij zich bedrogen door de rvc. Die verklaart dat ze hem tijdens het besluit simpelweg niet konden bereiken – Super Grover heeft namelijk geen mobiele telefoon, en vliegt daarbij steeds heen en weer tussen Spanje en Nederland.

De hectiek stijgt: Super Grover dreigt met opstappen. De rvc beschuldigt Super Grover ervan tijdens vergaderingen gezegd te hebben dat Elmo alleen in de rvc zit omdat hij rood is, en Ieniemienie omdat ze een muis is. En de Ledenraad van Sesamstraat, die over het geschil moet beslissen, is verdeeld: moet de rvc opstappen? Willen ze Super Grover of juist Oscar Het Vuilnisbakkenmonster behouden? Is er een kans dat de twee alsnog de pluizige klauwen ineenslaan?

En zo is de saga nog lang niet tot zijn eind gekomen.

Maar voor mij is het nu wel allemaal wat duidelijker.

Renske de Greef

    • Renske de Greef