VN veroordelen mensenrechtenschendingen Syrië

Caption: People attend a rally to show support for Syria's President Bashar al-Assad,in Damascus November 20, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: People attend a rally to show support for Syria's President Bashar al-Assad,in Damascus November 20, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een pro-regeringsdemonstratie in Damascus op zondag. Vandaag namen de VN een resolutie aan die de mensenrechtenschendingen door het Syrische regime veroordeelt. Foto Reuters / Sana

Het mensenrechtencomité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een niet-bindende resolutie aangenomen die de mensenrechtenschendingen door de Syrische regering veroordeelt.

Het comité roept president Bashar al-Assad op om onmiddellijk te stoppen met het gewelddadig onderdrukken van de opstand tegen zijn regime. Deze resolutie laat zien dat de internationale gemeenschap Syrië steeds meer onder druk wil zetten, meldt persbureau AP.

De VN willen dat Syrië een vredesplan van de Arabische Liga, waar het land eerder mee akkoord ging, “zonder vertraging” implementeert. Het gaat om het terugtrekken van het leger, de vrijlating van politieke gevangenen, het stoppen van overheidsgeweld en het toelaten van internationale waarnemers tot het land. Volgens de VN zouden al minstens 3.500 mensen de dood gevonden hebben bij de opstand tegen Assad.

Meer dan zestig landen stonden voor stemming al achter de resolutie, waaronder Saoedi-Arabië, Qatar, Frankrijk en buurland Turkije. Gisteren sprak de Turkse premier Erdogan zich opnieuw sterk uit tegen Assad. Hij waarschuwde de Syrische president dat zijn dagen geteld zijn. Eerder veroordeelde Erdogan ook voor de aanvallen op de Turkse ambassade en vanwege het aanhoudende geweld tegen Syrische demonstranten.

Of de resolutie effect zal hebben op het optreden van de Syrische regering is onzeker. De tot dusver ingestelde sancties tegen Syrië hebben niet of nauwelijks impact gehad, stelde NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren al. Roelants:

“De sancties van de VS – het bevriezen van tegoeden van Syrische leiders – stellen niets voor. Die van Europa snijden meer hout; oliemaatschappijen Shell en Total worden niet meer voor hun raffinage betaald door de Syrische overheid. De steun van Rusland en China aan Syrië blijft intussen overeind. Zolang de internationale gemeenschap verdeeld is, worden de sancties ondermijnd. Bovendien: sancties alleen hebben nog nooit een regime op de knieën gekregen. Het Syrische regime gaat het niet redden, dat is zeker, maar hoe lang het nog in het zadel blijft is de vraag. Zolang er niet op grotere schaal Syrische soldaten deserteren – zoals in Libië het geval was – wordt het systeem niet aan het wankelen gebracht.”

    • Hans Klis