Uitgelicht

Film

1981 (Ricardo Trogi, 2009, Canada). Coming-of-age-komedie over een elfjarig jochie in een even materialistisch als leugenachtig jarentachtigmilieu. TV5, 18.35-20.15u.

Bo bui gai wak / Rob-B-Hood (Benny Chan, 2006, Hongkong). Kluchtig vehikel voor Jackie Chan. Hij zit opgescheept met een baby. RTL7, 20.30-23.05u.

Thunderbolt/Pi li huo (Gordon Chan, 1995, Hongkong). Beminnelijke Hongkongse stuntman Jackie Chan als automonteur die illegale autoracers aanpakt. Uit de tijd dat Chan nog niet in de VS was doorgebroken.RTL7, 23.05-01.20u.

Away from her (Sarah Polley, 2006, VS/Engeland/Canada). Regiedebuut van actrice Polley (1979), naar een kort verhaal van Alice Munro. Julie Christie is sterk op dreef als de dementerende Fiona. Bijna even indrukwekkend is de Canadese acteur Gordon Pinsent als haar echtgenoot die alle stadia van rouw doorloopt, bijna als een nabestaande: van ontkenning naar woede en uiteindelijk berusting. BBC 1, 00.45-02.30u.

Informatief

Geheimnisse des ‘Dritten Reichs’: Rommel – Mythos und Wahrheit. Vierde deel uit serie van zes. Als de meeste opperofficieren sloot generaal Erwin Rommel zijn ogen voor de toenemende terreur van het nationaal-socialisme: van aanvang af was de Wehrmacht een trouwe bondgenoot in de vernietigingsoorlog. Maar Rommel had geluk: hij voerde oorlog in Noord-Afrika in plaats van aan het Oostfront – en de misdadige bevelen die hij daar kreeg, negeerde hij. Maar pas in de zomer van ’44 brak hij met de Führer. In deze documentaire wordt onder meer ingegaan op de vraag in hoeverre Rommel betrokken was bij het plan van Von Stauffenberg om Hitler te vermoorden. ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: hoe zou het toch met Susan Boyle zijn? Portret van de vrouw die twee jaar geleden in het tv-programma Britain’s Got Talent met het liedje I dreamed a dream beroemd werd. Susan Boyle was een zorgenkind; bij haar geboorte liep ze hersenbeschadiging op waardoor ze moeilijk kon leren en teruggetrokken leefde. Maar nadat ze die dag had gezongen, veranderde haar leven – hoewel haar eenzaamheid daarmee niet volledig voorbij is. De ene dag staat ze in een stadion voor tienduizenden enthousiaste fans en voor miljoenen tv-kijkers, de andere dag zit ze alleen in haar ouderlijk huis. Een luxeleven wil ze niet, vriendschap en liefde des te meer.Eén, 21.25-22.00u.

On the move. Serie over de toekomst van transport. Vanavond met Paul Priestman over ‘Moving Platforms’, een revolutionaire infrastructuur voor openbaar vervoer; Wubbo Ockels over de door zonne-energie aangedreven Superbus; de Londense dubbeldekkerbus van Thomas Heatherwick; een nieuwe motorfiets van Ducati. CNN, 22.00-23.00u.

Into the mind. Eerste van driedelige serie over de manier waarop de wetenschap in de afgelopen eeuw in onze hersenen is doorgedrongen. Presentator Michael Mosley laat ons kennismaken met allerlei experimenten die tot wetenschappelijke doorbraken hebben geleid. In deze eerste aflevering het irrationele en complexe domein van de emoties. Mosley praat met mensen die betrokken waren bij een aantal experimenten, zowel proefpersonen als wetenschappers. Veel van die onderzoeken zijn op film geregistreerd. Zo zie we hoe een jongen geleerd wordt om bang te zijn van alledaagse voorwerpen; babyaapjes krijgen een nieuwe moeder, gemaakt van ijzerdraad en stof; en een volwassene gedraagt zich – in naam van de wetenschap – gewelddadig in het bijzijn van een groep kleuters.Canvas, 22.05-22.55u.

Paul Smith, gentleman designer. Met vierhonderd winkels over de hele wereld en twaalf modelijnen verkoopt hij meer dan Chanel: het succes van Paul Smith, die zowel rocksterren als politici kleedt, groeit nog immer. Portret van de man die voor dag en dauw opstaat om te gaan zwemmen of fietsen, uit alles inspiratie haalt en zichzelf ziet als een Britse dandy met zijn wortels in de jaren zestig. „Ik heb er nooit van gedroomd om een grote zaak te bezitten of om populair te zijn. Wat ik altijd heb gewild, is de dag aangenaam door te brengen.” Arte, 22.05-23.00u.

Imagine... Vidal Sassoon – a cut above. Vidal Sassoon is meer dan een dameskapper – hij creëerde haarstijlen die een generatie definieerden. Film van de man die de bob uitvond en in een carrière van een halve eeuw een van de bekendste merken in de schoonheidsbranche opbouwde. BBC 1, 23.35-00.45u.

Sport

Voetbal: Olympique Lyonnais - Ajax. Verslag van de vijfde speelronde in de Champions League. De wedstrijd start om 20.45u. Na afloop nabeschouwingen en om 23.00 samenvattingen van o.m. Man. United - Benfica en Napoli - Man. City. Ned.3, 20.15-23.40u.