Tv voor honden: geen hond reageert

De nieuwste tv-spot voor hondenvoer Beneful is ook voor honden. Er zit een ultrasoon geluid in dat alleen hoorbaar zou zijn voor honden. De spot toont hoe een hond de oren spitst als hij het geluid hoort van een badeend en een belletje. Beoogd effect: honden in de huiskamer reageren net zo enthousiast als die in de reclame, met een aankoopimpuls bij het baasje tot gevolg.

De reclame maakte van Nestlé Purina Petcare, Beneful-fabrikant, een trending topic op Twitter. Positieve reacties stroomden binnen, zegt het bedrijf. De spot was vorige week voor het eerst te zien. ‘Hondenfluisteraar’ Martin Gaus noemt de spot niet meer dan een „marketingtruc”. „Iedereen heeft het er over”, zegt hij. „Als de reclame op tv is, zeggen alle baasjes tegen hun hond: ‘en nu kijken!’”

In de praktijk werkt het volgens hem echter niet. Hij zette drie honden voor de tv. Geen hond reageerde. Gaus: „Ik kon dat ultrasone geluid gewoon horen en dan ben ik een oude man met slechte oren.” Volgens Gaus kunnen fabrikanten zich beter op de neus van honden richten. „Honden hebben hun neus nodig om iets te herkennen. Dus als de ‘geur-tv’ er komt, kunnen ze het ruiken en wie weet denken ze dan wel: ‘Jee, dat lijkt wel Pedigree. Lekker!’ ”

Purina-brand manager Van Kleef: „Er zijn altijd honden die niet reageren omdat ze geen zin hebben, maar aan reacties zien wij op dat er een markt is.”

Tv voor dieren is niet nieuw. Op dierendag 1987 zond de VPRO het programma Blaf Miauw uit, voor honden en katten. Voor katten zijn ook verschillende apps te krijgen, zodat ze op iPad kunnen meppen naar dartelende vlinders, muizen en vissen. Uit onderzoek blijkt dat honden hier niets aan vinden.

    • Lois Fritzsche