Sinterklaasjournaal.nl gehackt - van 13.000 kinderen gegevens toegankelijk

Screenshot Sinterklaasjournaal.nl

Een hacker is erin geslaagd in te breken in de website van het Sinterklaasjournaal. Door een beveiligingsprobleem kon hij toegang krijgen tot de gegevens van ongeveer 13.000 kinderen. Dat meldt Tweakers.net

Het lek is het gevolg van een tool die sinds 2005 op de website in gebruik is. Die maakt het voor kinderen mogelijk om bijvoorbeeld tekeningen in te sturen en kleurplaten te downloaden. Woordvoerster Helen Albada van de publieke omroep NTR erkent dat de tool onvoldoende beveiligd is en daardoor de dupe is geworden van een hacker.

De hacker plaatste op het internet een tabel met adminstratieve inloggegevens. Uit de database van Sinterklaasjournaal.nl kon hij meer gegevens van de kinderen downloaden, maar deed dat niet, omdat, aldus de anonieme hacker “dat niet netjes zou zijn”. Volgens Albada is het ‘grote boek’, het digitale boek dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat de kadootjes van kinderen ingepakt kunnen worden, niet gehackt. Daar bevinden zich de gegevens van 1,5 miljoen kinderen.

    • Dirk Wijnand de Jong