Schulden marktleider kinderopvang vertienvoudigd

De schuld van Catalpa, met 40.000 kinderen de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, bedraagt 13.000 euro per kind. Foto NRC / Roel Rozenburg

De schulden van Catalpa, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, zijn in een jaar vertienvoudigd. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Catalpa, dat dagelijks 40.000 kinderen opvangt op 540 locaties, leende onder meer 225 miljoen euro tegen 15 procent van zijn aandeelhouder, de Amerikaanse investeerder Providence.

De marktleider in de Nederlandse kinderopvang lijdt nu verlies, blijkt uit het jaarverslag over 2010. Zulke schulden kunnen het bedrijf op termijn in grote problemen brengen. De directie verwacht dat Catalpa ook de komende jaren verlies zal lijden als gevolg van de hoge rentelasten.

Maar volgens deskundigen staat de organisatie er veel beter voor dan zij zich presenteert en is de manier waarop Catalpa zich financiert een truc waardoor de organisatie geld terugkrijgt van de belastingen, in plaats van dat zij belasting hoeft te betalen. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil zulke fiscale constructies binnenkort verbieden.

Gekozen financieringsstructuur ‘gangbaar’

Volgens financieel directeur Walter Blom van Catalpa is de gekozen financieringsstructuur “gangbaar in de private-equity-sector”. Hij zegt dat die gekozen is door de aandeelhouder, Providence.

“Het oogt op papier minder fraai, maar ik kijk in de praktijk naar de kasstromen, niet naar de winst. Die kasstromen zijn positief.”

Het eigen vermogen van Catalpa is gedaald tot onder de 8 procent van het balanstotaal. Directe concurrenten van Catalpa hebben een veiliger financiering. Kinderopvang Nederland (400 vestigingen) en Humanitas (300 vestigingen) zijn beide vrijwel schuldenvrij en hebben een eigen vermogen dat meer dan 40 procent van het balanstotaal uitmaakt. Die organisaties maken winst en dragen belasting af.

Moeten ouders zich zorgen maken?

Moeten ouders die kinderen op een kinderdagopvang van Catalpa hebben zich zorgen maken? Volgens economieredacteur Jeroen Wester van NRC betekenen de schulden niet dat Catalpa op omvallen staat.

“Maar de schulden lopen wel op en daarmee neemt de druk om te saneren of de tent te verkopen wel toe. Het geeft onrust en druk op een niet aangename manier.”

Catalpa is veel ‘agressiever gefinancierd’ dan directe concurrenten. Kinderopvang Nederland (400 vestigingen, 2.650 medewerkers, 184 miljoen euro omzet) bijvoorbeeld is vrijwel schuldenvrij en heeft een eigen vermogen dat 41 procent van het balanstotaal uitmaakt. De organisatie maakt een gezonde winst (6 procent van de omzet) en betaalt belasting. Humanitas (296 vestigingen, 94 miljoen omzet) is ook schuldenvrij en heeft ruwweg dezelfde sterke solvabiliteit als Kinderopvang Nederland. De organisatie is winstgevend en draagt vennootschapsbelasting af.

Ouders die hun kind op een kinderdagverblijf van Catalpa hebben raadt Wester aan om “alert” te zijn.

“Ik zou extra kritisch zijn als ik in een oudercommissie zou zitten.”

Wester zou zelf als ouder liever kiezen voor een onderneming die een “normale balans” heeft.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de schulden van Catalpa. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)