Sancties tegen Iran door VS, Canada en Britten

De landen willen met deze sancties de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen een halt toeroepen.

De Verenigde Staten en Canada hebben gisteren nieuwe sancties tegen Iraanse bedrijven, de Republikeinse Garde en de petrochemische sector aangekondigd om Iran verder onder druk te zetten.

Ook de Britse minister van Financiën, George Osborne, liet gisteren weten dat het land de financiële banden met Iraanse banken doorsnijdt. Met deze sancties willen de landen de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen door de Iraniërs een halt toeroepen. Het IAEA gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens. Volgens Osborne is dit de eerste keer dat het Verenigd Koninkrijk een dergelijke stap neemt.

Het is moeilijk te zeggen wat de consequenties zijn van het stilleggen van de financiële betrekkingen. Volgens de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zullen de nieuwe sancties niet de handel in olie beïnvloeden.

De alleengang van Groot-Brittannië in Europa om de financiële banden met Iran op te schorten, is opmerkelijk omdat Europa tot nu toe in zijn geheel sancties heeft opgelegd aan Iran. Vooral Duitsland en Nederland drijven veel handel met Iran. (AP, Reuters)