Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Saif al-Islam wordt in Libië berecht met hulp van ICC - ‘gaat wringen’

Caption: A mobile phone picture taken by one of his guards shows Saif al-Islam Gaddafi sitting with his captors in Obari airport November 19, 2011. Saif al-Islam has been captured in Libya's southern desert, scared and with only a handful of supporters, by fighters who vow to hold him in the mountain town of Zintan until there is a government to hand him over to. Picture taken November 19, 2011. REUTERS/Handout (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: A mobile phone picture taken by one of his guards shows Saif al-Islam Gaddafi sitting with his captors in Obari airport November 19, 2011. Saif al-Islam has been captured in Libya's southern desert, scared and with only a handful of supporters, by fighters who vow to hold him in the mountain town of Zintan until there is a government to hand him over to. Picture taken November 19, 2011. REUTERS/Handout (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De gearresteerde Saif al-Islam op het vliegveld in Obari, 19 november 2011. Foto Reuters

Saif al Islam, de zoon van de vermoorde Libische leider Moammar Gaddafi, zal in Libië berecht worden.

Dat liet de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, vandaag in Tripoli weten, meldt persbureau Reuters. Afgelopen weekend werd Gaddafi gearresteerd door een militie in het zuiden van Libië. Ook de voormalige chef van de Libische inlichtingendienst, Abdullah Al-Senussi, werd zondag ingerekend.

Zowel Gaddafi en Senussi werden gezocht door het ICC voor misdaden tegen de menselijkheid. Eerder was nog niet zeker of zij in eigen land berecht zouden worden. Beiden riskeren de doodstraf in Libië.

Volgens Ocampo is het geen probleem dat Gaddafi in Libië berecht wordt, zolang dit maar volgens de richtlijnen van het ICC plaatsvindt. Ocampo: “wij zijn hier om assistentie te verlenen nu Gaddafi ingerekend is. Wij vaardigden in mei een arrestatiebevel uit omdat Libiërs in die situatie nog geen recht konden spreken. Nu Libië besloten heeft Gaddafi te berechten en dat ook kan, zullen we hen ondersteunen. Het ICC handelt wanneer het nationale systeem dat niet kan.”

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het nog maar de vraag in hoeverre de voorgestelde samenwerking tussen het ICC en de Libische autoriteiten gaat wringen. Roelants:

“Het Strafhof heeft een rechtssysteem waarin de maximale straf levenslang is. Libië heeft al aangegeven de doodstraf als maximale straf te hanteren. En gezien het feit dat de meerderheid van de Libische bevolking het lynchen van Moammar Gaddafi goedkeurt is het waarschijnlijk dat zijn zoon ter dood veroordeeld wordt. Het is de vraag in hoeverre dit gegeven gaat wringen. “

Beelden van de arrestatie van Gaddafi:

De arrestatie van Gaddafi legde afgelopen weekend de spanningen bloot in het nieuwe Libië. De gewapende groep die hem arresteerde liet weten hem pas te willen uitleveren aan de autoriteiten als er een centrale regering is ingesteld. De militie vreest voor het leven van Gaddafi nadat zijn vader ‘gelyncht‘ werd. Naar verwachting wordt vandaag het nieuwe interim-kabinet van Libië gepresenteerd.