VS: Sabir K. werkte samen met Al-Qaeda

De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. wordt er door de Verenigde Staten van beschuldigd dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan. De plannen bestonden uit het om het leven brengen van Amerikaanse militairen. Dat bevestigt de advocaat van de Nederlander, André Seebregts, vandaag tegenover persbureau Novum.

Seebregts wil verder niet dieper op de zaak ingaan. K. werd eind april op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd. Eerder werd bekend dat K. wordt verdacht van gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan.

K. zit nu vast in Rotterdam. Zijn raadsman probeert te voorkomen dat zijn cliënt wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Indien nodig procedeert hij door tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, zei Seebregts eerder.

De zaak van K. kwam een kleine twee weken geleden in het nieuws, toen Seebregts meldde dat zijn cliënt gemarteld is toen hij gevangenzat in Pakistan. K. zou meerdere schijnexecuties hebben ondergaan. Ook werd hij volgens de raadsman geslagen en langdurig in een ongemakkelijke houding gedwongen met handboeien om en een zak over zijn hoofd.

De Nederlandse autoriteiten zouden op de hoogte zijn geweest van de martelingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat. Volgens het departement waren er geen aanwijzingen dat K. werd gemarteld.

    • Dirk Wijnand de Jong