Rente bedreigt Franse kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwt Parijs.

De stijgende rente op Franse staatsobligaties bedreigt de kredietstatus van het land. Dat heeft kredietbeoordelaar Moody’s gisteren gezegd in een wekelijks bulletin.

Moody’s benadrukt dat Frankrijk momenteel niet op het punt staat afgewaardeerd te worden. Maar als het land hogere rentes op de kapitaalmarkt blijft betalen om de staatsschuld te financieren, kan Moody’s oordelen dat de Franse kredietstatus niet meer stabiel is. Zo’n waarschuwing is meestal de eerste stap voorafgaand aan een afwaardering.

Mocht Frankrijk inderdaad op den duur de hoogste kredietstatus verliezen, dan heeft dit grote gevolgen voor de bestrijding van de eurocrisis. Frankrijk staat na Duitsland voor het hoogste bedrag garant voor de leningen van noodfonds EFSF. Als Frankrijk de AAA-status verliest, zal het noodfonds eveneens hogere kosten moeten maken om op de kapitaalmarkten te lenen. Dat is juist nadrukkelijk niet de bedoeling.

Moody’s kwam met het negatieve bericht omdat het verschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente vorige week was opgelopen tot 2 procentpunten, volgens Moody’s een record sinds de oprichting van de eurozone. „Tegen deze rente betaalt Frankrijk bijna twee keer zoveel om schuld op de lange termijn te financieren als Duitsland”, schrijft analist Alexander Kockerbeck van Moody’s. Gezien de lage groeiverwachting voor Frankrijk, 1 procent in 2012, zorgen de hogere rentes ervoor dat het moeilijker wordt om het begrotingstekort terug te brengen, aldus Kockerbeck.

De kredietbeoordelaar is positief over de Franse plannen om 17,4 miljard euro te bezuinigen om de lager dan verwachte groei te compenseren. Maar, schrijft Moody’s, de vooruitzichten voor de wereldeconomie en de Europese schuldencrisis zijn belangrijke factoren voor de Franse economie. En die heeft de regering niet in de hand, aldus Moody’s. (NRC)