Zuid-Afrika neemt omstreden wet overheidsinformatie aan

Members of the media and protesters chat to a worker outside the ruling African National Congress (ANC) headquarters, during a protest against the passing of new laws on state secrets in Johannesburg, November 22, 2011. South Africa's parliament is set to pass new laws his week that have been widely criticized as attempts to muzzle media and intimidate whistle blowers who would face stiff prison sentences for releasing classified documents. The measures, to be voted on in parliament on Tuesday, come amid growing concerns of cronysim in President Jacob Zuma's government, which has been hit by a barrage of embarrassing media reports about corruption in its ranks. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MEDIA)
Members of the media and protesters chat to a worker outside the ruling African National Congress (ANC) headquarters, during a protest against the passing of new laws on state secrets in Johannesburg, November 22, 2011. South Africa's parliament is set to pass new laws his week that have been widely criticized as attempts to muzzle media and intimidate whistle blowers who would face stiff prison sentences for releasing classified documents. The measures, to be voted on in parliament on Tuesday, come amid growing concerns of cronysim in President Jacob Zuma's government, which has been hit by a barrage of embarrassing media reports about corruption in its ranks. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MEDIA) Betogers en leden van de media demonstreerden vanochtend tegen de wet die overheidsinformatie moet beschermen voor de deur van het hoofdkwartier van het ANC in Johannesburg. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

In Zuid-Afrika is een omstreden wet ter bescherming van overheidsinformatie aangenomen door het parlement. De door het regerende ANC voorgestelde wet is controversieel, omdat deze onderzoeksjournalistiek zou bemoeilijken en daarmee corruptie zou verhullen.

De wet werd met 229 stemmen vóór en 107 stemmen tegen aangenomen door het parlement en regelt welke overheidsinformatie geheim verklaard mag worden en welke niet.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Direct na de stemming barst hier in Joburg hevig onweer los. De Protection of Info Bill is aangenomen. Nu naar het Constitutional Court.

‘De wet is na kritiek van journalisten, de bonden en anderen al sterk afgezwakt’

Onze correspondent in Zuid-Afrika, Peter Vermaas, in een reactie:

“De verhoudingen tussen het ANC en de pers zijn tot een dieptepunt gedaald. De tegenstanders van de wet hebben vandaag ‘zwarte dinsdag’ gedoopt. Die vergelijking met zwarte woensdag in 1977, toen het apartheidsbewind kranten sloot en journalisten de mond snoerde, is het ANC in het verkeerde keelgat geschoten. De vergelijking met de apartheidstijd is ook wat kras. De nieuwe wet moet juist een gedateerde wetstekst uit de apartheidstijd vervangen.

In de afgelopen maanden is de wet na kritiek van journalisten, de vakbonden en anderen al sterk afgezwakt. Maar de wet heeft nog steeds geen speciale clausule om mensen te beschermen die geheime informatie lekken als dat in het publieke belang zou zijn. Veel andere landen hebben zo’n clausule ook niet, zegt het ANC. Maar dat heeft de tegenstanders niet overtuigd. Zij zijn bang dat de partij onwelgevallig nieuws onder het tapijt wil vegen.”