Pakistaanse Talibaan kondigen landelijke wapenstilstand af

Een meisje kijkt naar binnen bij haar verwoeste staatsbasisschool in Swabi, in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, na een aanslag van militanten anderhalve week geleden. Foto Reuters / Faisal Mahmood

De Talibaan in Pakistan hebben een landelijk staakt het vuren afgekondigd. Dat zegt althans een hooggeplaatste bevelhebber van de versplinterde terreurbeweging.

De bewering is volgens persbureau AP gisteravond laat gedaan op basis van anonimiteit omdat de man geen officiële woordvoerder van de Talibaan is. Hij zegt dat de wapenstilstand al een maand van kracht is. Dit in het kader van de opkomende vredesbesprekingen.

Veel van het geweld in Pakistan wordt geïnitieerd door de Talibaan. Naar verluidt is het netwerk in dat land verdeeld en zouden sommige divisies nog steeds gecommitteerd zijn aan oorlog met de staat. Dit wordt geïllustreerd door het feit dat het geweld de afgelopen maand in Pakistan niet is opgehouden.

De aanslagen worden meestal uitgevoerd door Tehrik-i-Taliban, de Pakistaanse Talibaan en gelden als wraak voor de Pakistaanse steun aan de Verenigde Staten in de oorlog tegen het terrorisme. In het westelijke grensgebied met Afghanistan zijn in die strijd meer dan 3.000 Pakistaanse soldaten gesneuveld.

    • Jules Seegers