Orka Morgan definitief naar Tenerife

Orka Morgan gaat definitief naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. Een verzoek van de Orka-coalitie om dit te verbieden en om het dier vrij te laten in de natuur werd gisteren afgewezen door de Amsterdamse rechtbank.

„Het is een grote teleurstelling”, zegt woordvoerder Barbara van Genne. Het dierenpark op Tenerife zou de dood betekenen voor Morgan, volgens de dierenactivisten verenigd in de Orka-coalitie. Morgan zou beter af zijn in de vrije natuur bij haar familie.

Het Dolfinarium Harderwijk, waar Morgan verblijft sinds het dier vorig jaar verzwakt werd aangetroffen in de Waddenzee, wilde juist dat de orka zo snel mogelijk zou verhuizen naar Tenerife. Morgans leven zou in de vrije natuur niet zeker zijn, omdat haar familie onvindbaar zou zijn. In Loro Parque kan Morgan terecht in een groter bassin met soortgenoten.

Eerder oordeelde de Amsterdamse rechter in een kort geding nog dat er „meer en beter” onderzoek nodig was voordat orka Morgan naar Tenerife mocht verhuizen. Maar de rechter besloot gisteren alsnog de uitkomst van dit onderzoek niet af te wachten, omdat het bassin in Harderwijk „te klein is en Morgan vereenzaamt”.

De Orka-coalitie overweegt in hoger beroep te gaan. „Voor Morgan is dat te laat”, zegt Van Genne. „Maar wellicht kunnen we hier andere dieren mee beschermen in de toekomst.”