Oostenrijkse banken mogen in Centraal-Europa minder lenen

De Oostenrijkse centrale bank geeft banken de opdracht minder nieuwe leningen te verstrekken in Centraal- en Oost-Europa, een regio waar banken als Erste, Raiffeisen en Bank Austria traditioneel sterke posities hebben.

Vanaf volgend jaar mogen de banken in Hongarije, Roemenië en de Oekraïne niet meer aan leningen verstrekken dan ze aan spaargeld ophalen. Op die manier wordt het zeer moeilijk voor de banken om leningen te financieren met spaargeld en bezittingen van het moederbedrijf in Oostenrijk.

De centrale bank vreest mogelijk voor een verlaging van de kredietbeoordeling van Oostenrijk. Het land bezit, net als Nederland, de hoogste rating (AAA-status). Maar ook Oostenrijk is niet immuun gebleken voor de eurocrisis. De rentes op Oostenrijke staatsobligaties zijn de afgelopen weken gestegen. Vorige maand zei hoofdeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup in deze krant dat Oostenrijk deel uitmaakt van „de zachte kern van de eurozone”.

Met de maategel hoopt de Oostenrijkse centrale bank te voorkomen dat de banksector financiële steun nodig heeft om verliezen in Centraal- en Oost-Europa te dekken. Volgens cijfers van de Bank for International Settlements hebben Oostenrijkse banken circa 195 miljard euro uitstaan in het gebied. Dat is gelijk aan 70 procent van het bbp van Oostenrijk. Gevreesd wordt dat de eurocrisis voor grote economische problemen in landen als Hongarije en Roemenië kan zorgen als buitenlandse investeerders hun geld wegtrekken.

De Oostenrijkse centrale bank legde financiële instellingen ook een kapitaaleis op die hoger is dan vereist onder de geldende internationale regelgeving, de zogenoemde Baselakkoorden. De banken moeten vanaf 2013 niet 7 maar 10 procent veilig kapitaal aanhouden.

„Deze set maatregelen zorgt ervoor dat banken een duurzaam groeimodel hanteren”, aldus Ewald Nowotny, president van de centrale bank. Op deze manier wordt volgens de altijd uitgesproken Nowotny bankieren volgens het boom-bust-model bestreden.