Nigeriaanse sponsors voor sekte

De radicale islamitische sekte Boko Haram krijgt financiële steun van politici in het noorden van Nigeria. Dat heeft de Nigeriaanse inlichtingendienst gisteren gezegd.

De dienst zegt dat ze op 3 november een woordvoerder van Boko Haram heeft opgepakt, die verteld heeft dat hij wordt gesponsord door een politicus in de staat Borno. „De arrestatie bevestigt onze mening dat sommige extremisten van Boko Haram politieke patronage en financiering hebben”, zei een woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat de politieke elite in het noorden in verband wordt gebracht met de sekte. De commissaris van religieuze zaken van Borno was een geldschieter van Boko Haram, maar werd in 2009 door de politie geëxecuteerd. Ook andere leden van de noordelijke elite, onder wie lectors van de universiteit, waren tot 2009 lid van de sekte.

Het toenemende geweld van Boko Haram heeft de toch al gespannen relaties tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria verder verslechterd. De Nigeriaanse minister van Binnenlandse Zaken zei onlangs dat de noordelijke elite Boko Haram gebruikt om het land in chaos te storten.

Het noorden voelt zich politiek en economisch steeds meer achtergesteld bij het zuiden. Zeker na de presidentsverkiezingen in april, die gewonnen werden door de christelijke zuiderling Goodluck Jonathan. Om de historische verschillen tussen het noorden en het zuiden te overbruggen, had de Democratische Volkspartij eigenlijk een noordelijke kandidaat naar voren moeten schuiven. De noordelijke elite voelt zich niet vertegenwoordigt in Abuja. (AFP, BBC)