Leger Egypte wil binnen enkele dagen ‘regering van nationale redding’ vormen

Een gewonde demonstrant met gebruikte traangasbommen om zijn nek nabij het Tahrir-plein. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De militaire machthebbers in Egypte hebben zojuist na een vijf uur durend crisisberaad met verschillende politieke partijen het ontslag van de interim-regering van premier Essam Sharaf geaccepteerd. Dat meldt persbureau AP.

De Opperste Militaire Raad, het mikpunt van de meest recente protestacties, is overeengekomen een nieuwe interim-regering te vormen. Volgens Abou Elela Mady, hoofd van de partij Al-Wasat, begint het vormen van een “regering van nationale redding” al binnen “enkele dagen”. Eerder vandaag kwam naar buiten dat de Raad Mohamed ElBaradei, oud-hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, in gedachten had voor de functie van premier.

Verschillende politieke bronnen die bij het beraad aanwezig waren, beweren dat het leger vòòr 1 juli 2012 de macht zal overdragen. In eerste instantie zouden de presidentsverkiezingen pas eind 2012 of zelfs begin 2013 plaatsvinden. De parlementaire verkiezingen zullen zoals afgesproken op 28 november dit jaar beginnen.

Vandaag is de vierde dag op rij dat demonstranten in Kairo protesteren tegen de toenemende macht van het leger. Het Witte Huis noemde het geweld dat daarbij is ontstaan vandaag “betreurenswaardig” en vindt dat er onmiddellijk een eind aan moet komen.

Volg de laatste ontwikkelingen in Egypte via de liveblog van Al Jazeera.

    • Dirk Wijnand de Jong