Merkel: eurobonds lossen schuldencrisis niet op

Caption: German Chancellor Angela Merkel addresses members of the BDA (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbaende, The Confederation of German Employers' Associations) at their annual meeting in Berlin November 22, 2011. Eurobonds are not a long-term solution to the debt crisis and it is too early to be debating them, Merkel said, as the European Commission readies proposals on the issue. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich in Berlijn weer uit tegen de invoering van gezamenlijke Europese obligaties. Foto AFP / John MacDougall

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich vandaag opnieuw sterk uit tegen de creatie van zogeheten eurobonds. Volgens haar beteugelen deze nieuwe gezamenlijke schuldenpapieren de schuldencrisis in de eurozone niet. Daarnaast vindt Merkel het niet de juiste tijd om te praten over deze gezamenlijke Europese staatsobligaties, meldt persbureau AP.

Duitsland verzet zich al enige tijd tegen de invoering van de eurobonds omdat deze het land veel geld zullen gaan kosten. Het rentetarief van de nieuwe Europese schuldenpapieren zou boven de huidige rente komen te liggen van Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, waardoor het voor het land duurder wordt om te lenen. Alleen noodlijdende landen in de eurozone zoals Griekenland, Italië en Spanje zullen van de creatie profiteren omdat de rente lager is dan die op hun obligaties. Hierdoor zouden zij makkelijker kapitaal kunnen verkrijgen op de financiële markten.

Merkel benadrukte in Berlijn dat de discussie over de eurobonds pas gevoerd moet worden als de schuldencrisis ten einde is. Volgens bronnen binnen de Europese Commissie zou het standpunt van de bondskanselier nog kunnen veranderen, meldt persbureau AFP.

Ook de voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, liet weten eurobonds niet als een “korte termijn-oplossing” voor het oplossen van de schuldencrisis te zien. Hij zei wel, tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Mario Monti, de creatie van deze nieuwe gezamenlijke obligaties “onder voorwaarden” te willen overwegen. Liever zou Van Rompuy de “bundeling van de overheidsschuld” zien.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, liet gisteren nog weten juist wel de creatie van eurobonds te steunen. Volgens hem kunnen de obligaties, wanneer zij met “een voldoende mate van integratie, convergentie en discipline” worden ingevoerd, de economie van de eurozone uit het slop trekken. Morgen presenteert eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken een studie naar het uitgeven van eurobonds.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis