Meer passagiers op Schiphol, maar minder vracht

Het aantal passagiers op vluchthaven Schiphol steeg deze maand met 6,8 procent. Foto Maurice Boyer

Het aantal passagiers op Schiphol is in oktober toegenomen. Het vrachtvolume daarentegen nam af, meldt de Nederlandse luchthaven vandaag.

Het passagiersverkeer steeg ten opzichte van het voorgaande jaar met 6,8 procent tot 4,61 miljoen. De overgeslagen vracht, die veelal gezien kan worden als graadmeter voor de economie, daalde met 3,8 procent tot 135.804 ton.

In de eerste negen maanden steeg het aantal passagiers met 10,9 procent tot 42,63 miljoen en nam het vrachtvervoer toe met 1,6 procent tot 1,27 miljoen ton.
Bij het passagiersvervoer droegen in oktober vooral vluchten binnen Europa bij aan de groei. Het aantal passagiers op Europese vluchten nam met 9,5 procent toe. Op intercontinentale vluchten bedroeg de groei van het aantal passagiers 1,3 procent.

Bij het vrachtvervoer was de daling van het volume zowel inkomend, als uitgaand het grootst vanuit en naar de Azië/Pacific-regio, met 16,5 procent en 12,8 procent lagere volumes. Inkomend was de groei het hoogst bij vracht uit het Midden-Oosten, met een volumetoename van 7,4 procent en de toename op uitgaande vracht het hoogst naar Latijns-Amerika, met 14,1 procent groei.

    • Dirk Wijnand de Jong