Hoogleraar Roos Vonk berispt om vleesonderzoek

Hoogleraar Roos Vonk is berispt omdat ze onzorgvuldig heeft gehandeld in een onderzoek dat ze met ‘fraudeprofessor’ Diederik Stapel deed naar de effecten van vlees. Dat meldt de Radboud Universiteit Nijmegen, waar Vonk aan is verbonden, vandaag.

Vonk bracht zelf op haar weblog aan het licht dat Stapel de gegevens zelf had bedacht. Zij sprak toen van “een afgang van mega-formaat”. In het in de media breed uitgemeten onderzoek werd geconcludeerd dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten. Later bleek dat Stapel jarenlang onderzoeksdata heeft bedacht. Hij heeft zijn doctorstitel inmiddels ingeleverd.

De universiteit benadrukt dat Vonk zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude. Wel is ze medeverantwoordelijk voor het onderzoek omdat ze als mede-onderzoeker en woordvoerder naar buiten is getreden. Ze had volgens de universiteit geen conclusies moeten verbinden aan gegevens die ze niet zelf had verzameld of gecontroleerd.

Roos Vonk in een reactie:

“Ik heb moeite met sommige conclusies van de commissie, maar verder gekissebis daarover is niet productief. Ik ben blij dat de commissie en het CvB geen twijfels hebben geuit over mijn intenties. Ik heb veel geleerd van deze ervaring. Ik heb mijn eigen ‘menselijke gebreken’ pijnlijk in beeld gekregen. Het was een harde les, maar dat is soms nodig om tot ontwikkeling en zelfverbetering komen. Ik wil me nu weer richten op de toekomst en op de inhoud van ons vak, en op constructieve bijdragen aan de wetenschap.”

    • Marije Willems