Maastricht wil landelijke invoering van de wietpas

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad wil dat de wietpas landelijk en op hetzelfde moment wordt ingevoerd. Een motie daartoe wordt vandaag ingediend in de Maastrichtse gemeenteraad. Volgens GroenLinks Maastricht fractievoorzitter Roos-Marie Bal heeft een meerderheid van de gemeenteraadsleden de motie ondertekend. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kondigde vorige maand aan dat coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg besloten clubs moeten worden vanaf 1 januari. Er is dan een pasje nodig om de coffeeshops binnen te gaan en klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. Zo worden drugstoeristen geweerd. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd. De Maastrichtse gemeenteraad vroeg eerder al om een jaar extra voorbereidingstijd voor de invoering. De raad wil nu ook dat het gemeenteraadsbestuur Opstelten sommeert de kosten van de landelijke maatregel te betalen en extra agenten te sturen naar Maastricht. (Novum)