Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische Nationale Overgangsraad presenteert nieuw kabinet

In this image taken from video made available Tuesday, Nov. 22, 2011, Moammar Gadhafi's son Seif al-Islam, below right, is surrounded by Libyan revolutionary captors shortly after his capture on Saturday, Nov. 19, 2011, at a safe house in the town of Zintan, Libya. The video shows Seif al-Islam arguing with his captors and admonishing them, saying that Libya's regions that were united in revolution will turn against each other in the near future and rip the country apart. (AP Photo/APTN) TV OUT
In this image taken from video made available Tuesday, Nov. 22, 2011, Moammar Gadhafi's son Seif al-Islam, below right, is surrounded by Libyan revolutionary captors shortly after his capture on Saturday, Nov. 19, 2011, at a safe house in the town of Zintan, Libya. The video shows Seif al-Islam arguing with his captors and admonishing them, saying that Libya's regions that were united in revolution will turn against each other in the near future and rip the country apart. (AP Photo/APTN) TV OUT In een foto die vandaag werd vrijgegeven zien we de onlangs gearresteerde Saif al-Islam Gaddafi een discussie voeren met de strijders die hem arresteerden. Hij zou hen daarbij hebben verzekerd dat het land in de toekomst door spanningen verscheurd zal raken. Foto AP / Aptin

De Libische interim-premier Abdurrahim El-Keib heeft vandaag een nieuw kabinet gepresenteerd dat het land naar de parlementaire verkiezingen van volgend jaar moet loodsen.

Een woordvoerder van de Libische Nationale Overgangsraad noemde Osama Al-Juwali als nieuwe minister van Defensie. Al-Juwali is de commandant van de militaire raad in Zintan en maakte afgelopen week faam doordat zijn mannen Saif al-Islam, de zoon van de overleden leider Moammar Gaddafi, arresteerden. De minister van Buitenlandse Zaken van het kabinet wordt Ashour Bin Hayal, een diplomaat uit Oost-Libië. Hassan Ziglam, een olietopman, wordt minister van Financiën. Abdulrahman Ben Yezza wordt verantwoordelijk voor het oliebeleid.

Keib kondigde gisteren tijdens een persconferentie met de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice al aan dat hij de beste mannen, die alle regio’s en stammen uit het land moeten vertegenwoordigen, heeft uitgekozen om een post-Gaddafi-tijdperk op te bouwen.

Onder de benoemingen zijn dan ook een aantal namen te ontdekken die vooral bedoeld lijken om de spanningen tussen gewapende milities, voorheen samen strijdend tegen het regime van Moammar Gaddafi, maar nu verwikkeld in vetes, te kalmeren.

Dat de militie uit Zintan de Defensie-post heeft gekregen verbaast NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants niet, die had al voor het weekend aangegeven dat als de samenstelling van het kabinet haar niet beviel, zij de regering omver zou werpen. Roelants:

“De militie van Zintan heeft haar zin gekregen. Deze groep is een van de machtigste milities in Libië en speelde een grote rol in de strijd tegen het regime van Gaddafi. Het is nu de vraag of een andere machtige militie uit Misrata, die verantwoordelijk was voor de dood van Moammar Gaddafi, ook tevreden is met het kabinet. ”