Leger Egypte geeft ‘desnoods’ macht op als volk ‘dat beslist in referendum’

Caption: Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi (4th L), the head of the ruling Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), and chief of staff of the Egyptian armed forces Sami Anan sit with assistants before The Egyptian official news agency, political figures and representatives, at a meeting in Cairo November 22, 2011. Egyptians frustrated with military rule battled police in the streets again on Tuesday as the generals scrambled to cope with the cabinet's proffered resignation after bloodshed that has jolted plans for Egypt's first free election in decades. REUTERS/Middle East News Agency (MENA)/Handout (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi (4th L), the head of the ruling Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), and chief of staff of the Egyptian armed forces Sami Anan sit with assistants before The Egyptian official news agency, political figures and representatives, at a meeting in Cairo November 22, 2011. Egyptians frustrated with military rule battled police in the streets again on Tuesday as the generals scrambled to cope with the cabinet's proffered resignation after bloodshed that has jolted plans for Egypt's first free election in decades. REUTERS/Middle East News Agency (MENA)/Handout (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende Opperste Militaire Raad (vierde links), zei vanavond tegenover de Egyptische staatstelevisie dat het leger de macht opgeeft als het volk dat beslist in een referendum. Foto Reuters

Het Egyptische leger geeft per direct de macht op als het volk daar in een referendum en de presidentsverkiezingen in juli 2012 over beslist.

Dat zei Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, vanavond in een toespraak op de Egyptische staatstelevisie. Volgens Tantawi “ambieert het leger niet de macht in Egypte in handen te houden”.

De toespraak van Tantawi (niet ondertiteld):
http://youtu.be/lMrGpbIiWu8

Volgens de leider van Opperste Militaire Raad zal het leger “desnoods” de verantwoordelijkheid van het besturen van Egypte “onmiddellijk” overdragen na de verkiezingen volgend jaar en zich weer richten “op zijn oorspronkelijke missie, het beschermen van het land”, als Egypte dat beslist in een referendum.Tantawi benadrukte dat de verkiezingen van 28 november ondanks de onrust in Kairo gewoon door zullen gaan, meldt persbureau AFP.

Vanavond accepteerde de Egyptische legerleiding na een vijf uur durend crisisberaad met verschillende politieke partijen het ontslag van de interim-regering van premier Essam Sharaf. Binnen enkele dagen zal er een nieuwe interim-regering benoemd worden.

Vandaag gingen tienduizenden demonstranten in Kairo voor de vierde dag op rij de straat op om hun ongenoegen te uiten over de machthebbers in hun land. Een van hun eisen was dat het leger binnen afzienbare tijd een datum zou aangeven voor de presidentsverkiezingen.

Volg de ontwikkelingen in Egypte op het liveblog van Al Jazeera.