Leger Egypte in crisisberaad - ‘ElBaradei benaderd voor premierschap’

A protester throws a tear gas canister, which was earlier thrown by riot police during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Egyptians frustrated with military rule battled police in the streets again on Tuesday as the generals scrambled to cope with the cabinet's proffered resignation after bloodshed that has jolted plans for Egypt's first free election in decades. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
A protester throws a tear gas canister, which was earlier thrown by riot police during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Egyptians frustrated with military rule battled police in the streets again on Tuesday as the generals scrambled to cope with the cabinet's proffered resignation after bloodshed that has jolted plans for Egypt's first free election in decades. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) Een demonstrant gooit een traangasbom van de oproerpolitie in de lucht. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De militaire machthebbers in Egypte zijn in crisisberaad met leiders van uiteenlopende politieke partijen en zullen op een later moment bij monde van het hoofd van de Opperste Militaire Raad een verklaring aan het volk geven. Dat meldt de Egypte staatstelevisie.

Intussen zijn in Kairo tienduizenden demonstranten voor de vierde dag op rij de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de machthebbers in hun land. Een van hun eisen is dat het leger binnen afzienbare tijd een datum aangeeft wanneer presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden.

Tientallen mensen zijn de afgelopen dagen bij de demonstraties, die zich voornamelijk op het Tahrir-plein afspelen, om het leven gekomen. Amnesty International claimt in een rapport dat het met de mensenrechten in Egypte nog net zo slecht gesteld is als onder het regime van Hosni Mubarak. Volgens de organisatie is de situatie onder leiding van de Opperste Militaire Raad “op sommige punten zelfs verslechterd”.

Daags nadat de regering van premier Essam Sharaf haar ontslag indiende, overwegen de militaire machthebbers presidentskandidaat en het vroeger hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA Mohamed ElBaradei aan te stellen als premier. Een bron binnen het leger vertelt tegenover persbureau Reuters dat de Militaire Raad overeenstemming wil over een nieuwe minister-president, alvorens het ontslag van de interim-regering, sinds het aantreden in maart onder vuur, te accepteren.