Kortkolom economie

ECB kocht voor € 8 mld aan staatsobligaties op

Rotterdam. De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor bijna 8 miljard euro aan staatsobligaties uit Europese probleemlanden opgekocht. Het zou voornamelijk om Spaanse en Italiaanse obligaties gaan. De rentes op die landen liepen vorige week aanvankelijk scherp op wegens onrust over de economie. Later daalden ze weer. In totaal kocht de ECB sinds mei vorig jaar voor 194,5 miljard euro aan obligaties op. (NRC)

Nederland praat stiekem mee over Griekenland

Rotterdam. Nederland komt regelmatig heimelijk bijeen met Finland en Duitsland om te praten over de problemen in de eurozone. Dat vertelde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag op RTLZ. De drie landen zijn Griekenland zat, zegt de minister. De eerste bijeenkomst tussen de drie noordelijke eurolanden (allen met een triple-A status) vond plaats naar aanleiding van de Finse eis voor een onderpand, in ruil voor steun aan Griekenland. Sindsdien komen de drie landen vaker bijeen in Berlijn. Vrijdag is er weer een bijeenkomst. (Novum)