Kortkolom binnenland

Aantal ‘spookburgers’ in gemeenten neemt toe

Rotterdam. Jaarlijks vertrekken ongeveer 65.000 mensen uit Nederlandse gemeentes zonder dat te melden of zich in te schrijven bij een andere gemeente. Het aantal zogenoemde spookburgers is bijna twee keer zo groot als eind jaren negentig, volgens vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal spookburgers hangt samen met de toename van zowel emigratie en immigratie: meer mensen ‘reizen’ Nederland in en uit voor korter of langer verblijf. Onder de spookburgers bevinden zich vooral jonge allochtone mannen. De helft duikt binnen twee jaar weer op. (NRC)

Van der Sloot vervolgd voor moord, met roof

Rotterdam. Joran van der Sloot wordt aangeklaagd voor moord gevolgd door roof, niet voor het zwaardere vergrijp roofmoord. Dat heeft de hoogste aanklager van justitie in Peru bekendgemaakt. De rechtbank zal op korte termijn een datum voor het proces vaststellen. Van der Sloot kan dertig jaar cel krijgen voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores, in mei vorig jaar. De familie Flores had gevraagd de aanklacht te herzien zodat Van der Sloot voor roofmoord zou worden aangeklaagd, waarna de rechtbank de aanklacht terugstuurde naar justitie. Als was ingestemd met de wijziging, had Van der Sloot levenslang kunnen krijgen. (Novum)

VVD-raadslid A’dam stapt op om hotel

Amsterdam. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Frank van Dalen (VVD) stapt op. Hij raakte in opspraak nadat vorige week bekend werd dat hij een illegaal hotel zou runnen. De 42-jarige Van Dalen is eigenaar van een complex waarin al een jaar zonder vergunning een hotel wordt uitgebaat. De VVD’er liet weten niets met de exploitatie te maken te hebben, maar erkende wel dat hij „ruimhartiger had moeten communiceren” over de kwestie. (Novum)

Oud-bisschop Merauke in Tilburg gestorven

Tilburg. Mgr. Jacobus Duivenvoorde, emeritus aartsbisschop van Merauke (Nieuw-Guinea, Indonesië), is op 16 november in Tilburg overleden op 83-jarige leeftijd. Dat maakten de Missionarissen van het Heilig Hart gisteren bekend. Duivenvoorde was 59 jaar lang werkzaam als missionaris in Nieuw-Guinea. In 1972 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Merauke. Hij was de laatste Nederlandse bisschop in Indonesië. (NRC)

Raad van State: behoud waterschapsverkiezing

Den Haag. De Raad van State heeft kritiek op het kabinetsbesluit om waterschapsbesturen te laten kiezen door gemeenten, in plaats van direct door de bevolking. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering ziet „onvoldoende reden om nu zonder grondige analyse over te gaan naar een geheel ander kiesstelsel”. Vorige week stuurde staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA) het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. De opkomst voor waterschapsverkiezingen is altijd erg laag. (NRC)

Haarlemse ambtsketen na intocht Sint gestolen

Haarlem. De ambtsketen van de burgemeester van Haarlem is bij een inbraak in zijn werkkamer in het stadhuis gestolen. Vanwege de drukte tijdens de Sinterklaasintocht stond het alarm uit in de werkkamer, vertelde een gemeentewoordvoerder vandaag. De dader is de werkkamer ingeslopen en heeft alleen de ambtsketen meegenomen. De woordvoerder spreekt van een drama. De zilveren keten komt uit 1894 en is daarom van „onschatbare historische waarde”. (Novum)