Koning Albert vandaag in gesprek met Belgische partijleiders

Elio di Rupo zag gisteren geen mogelijkheid meer tot overeenstemming tussen de zes meest gematigde Belgische partijen. Foto AFP / Dirk Waem

Koning Albert van België praat vandaag met de verschillende partijvoorzitters nu formateur Elio di Rupo gisteren zijn ontslag indiende. Het lijkt een ultieme poging de patstelling binnen de regeringsformatie te doorbreken.

Om 10.00 uur begint de koning aan zijn ronde van gesprekken. Deze vinden plaats in zijn verblijf in het dorpje Ciergnon, waar hij herstelt van een “kleine ingreep”, meldt De Standaard. Koning Albert houdt het ontslag van Di Rupo voorlopig in beraad.

De vorst reageerde gisteren op het wederom stuklopen van de formatie met een oproep aan de zes partijleiders. Hij vroeg om bezinning en het overpeinzen van de grote gevolgen die een nieuw echec kan hebben. België zit niet alleen al 17 maanden zonder regering, de gesprekken liepen gisteren stuk op de begroting voor 2012.

Deze is van uiterst groot belang voor het land. De Europese Commissie maakt zich zorgen over de financiële status van België en wil medio december een deugdelijke begroting zien. Lukt dit niet, volgt er een boete. Minstens even erg voor het land is dat de financiële markten zeer waarschijnlijk zullen reageren op een dergelijk scenario.

    • Jules Seegers