Koersexplosie Wavin na bod Mexicaans bedrijf

Buizenproducent Wavin heeft een overnamebod ontvangen van de Mexicaanse fabrikant Mexichem. De buizenmaker uit Zwolle maakte het „ongevraagde bod” vanochtend zelf bekend, nadat het kennis had genomen van „recente bewegingen in de prijs van het aandeel”. Het beursgenoteerde Wavin laat weten het bod van de Mexicaanse fabrikant „zorgvuldig” te zullen bestuderen.

De koers van het aandeel Wavin schoot vanochtend omhoog op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur stond het aandeel op 6,40 euro, een winst van ruim 61,7 procent.

Bij Wavin werken rond de 6.000 werknemers. Het bedrijf heeft fabrieken in zestien landen. In 2010 maakte het bedrijf een winst van 5,8 miljoen euro op een omzet van 1,2 miljard euro. Mexichem is een Mexicaans beursgenoteerd chemiebedrijf. Bij het bedrijf werken rond de 10.000 mensen.

Het is niet de eerste keer dat de buizenproducent door koersbewegingen gedwongen wordt om nieuws naar buiten te brengen. In mei 2009 sloot Wavin een principeakkoord met private-equityfinancier CVC over de aankoop van obligaties die later in nieuwe aandelen konden worden omgezet. Daarmee verzekerde Wavin zich van nieuw kapitaal. Het akkoord met CVC werd indertijd twee dagen na het sluiten bekendgemaakt, nadat de aandelenkoers al was opgelopen.

Het leverde Wavin in mei 2011 een berisping en boete van 96.000 euro op van toezichthouder AFM. Volgens de beurswaakhond had de buizenproducent te lang gewacht met het publiceren van de koersgevoelige informatie.

Investeringsmaatschappij CVC Capital kocht in 1999 de helft van Wavin van oliemaatschappij Shell. De Zwolse buizenmaker werd in 2006 naar de beurs gebracht. Maar CVC hield een omvangrijk aandelenpakket in de buizenmaker. Dit belang werd in 2007 verkocht. Uiteindelijk maakte het private-equityfonds een rendement van zo’n 900 procent op de investering in Wavin.

De buizenproducent bleef na het instappen van CVC achter met een forse schuldenlast. In 2009 bracht die Wavin in grote problemen