Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil andere procedure Raad van State

De regering moet met een voorstel komen voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State. Daartoe heeft de Tweede Kamer het kabinet vanmiddag opdracht gegeven. Het parlement nam een motie aan van D66 waarin staat dat bij de benoemingsprocedure voortaan ‘een rol is weggelegd voor de Tweede Kamer’.

Over de huidige benoeming van de ‘onderkoning’ van Nederland is veel te doen. Naar verluidt is minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de gedoodverfde opvolger van Herman Tjeenk Willink, maar verschillende partijen vinden hem ongeschikt. Nu wordt de nieuwe vicepresident benoemd door het kabinet.

Gerard Schouw van D66 meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Joepie, mijn motie aangenomen, in de toekomst een onafhankelijker benoemingsprocedure Raad van State. Weg met de achterkamer!

Alexander Pechtold op Twitter:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Vruchtbare dinsdag: verrassend veel moties van ons aangenomen met wisselende steun van coalitie en gedoger. Lijkt niet allemaal afgestemd:-)

Over de benoemingsprocedure zei minister Donner vorige week dat het “niet aan hem was om uitspraken te doen” over die procedure. Die verantwoordelijkheid heeft het kabinet formeel overgeheveld naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.

“Al helemaal aangezien mijn naam in dat verband geregeld wordt genoemd.”