Italiaanse schaatser Fabris stopt

De Italiaan Enrico Fabris (30) stopt per direct met schaatsen. Hij won in 2006 tijdens de Winterspelen voor eigen publiek in Turijn twee gouden medailles, op de 1.500 meter en ploegenachtervolging. In dat jaar werd hij ook Europees kampioen allround in Hamar.

Fabris, bekend om zijn vloeiende stijl met diep gebogen rug, zegt in een verklaring het plezier in het schaatsen kwijt te zijn. De laatste jaren behoorde hij niet meer tot de wereldtop. De Italiaan won acht medailles op een WK allround of WK afstanden, maar nooit goud. Fabris was in 2007 precies een week wereldrecordhouder op de vijf kilometer. Op de eeuwige ranglijst staat hij zevende.

Het besluit van Fabris was voor bondscoach Gianni Romme van de Italiaanse ploeg geen verrassing. „Als je bijna alles al hebt gewonnen, wordt het steeds moeilijker jezelf te blijven motiveren”, zegt de trainer in een telefonische reactie. Romme, twee keer goud op de Spelen in 1998: „Het was gewoon op bij Fabris.”

Romme werkt nu ruim anderhalf jaar bij de Italiaanse schaatsbond. „Daarvoor had ik ook al regelmatig contact met Fabris. Hij had vaker ups en downs in zijn motivatie. Ik ben blij voor hem. Hij heeft toegegeven dat hij er klaar mee is.”