Italiaan Fabris stopt per direct met schaatsen

Wegens motivatiegebrek. Enrico Fabris, tweevoudig olympisch kampioen, zegt het plezier in het schaatsen verloren te hebben.

De Italiaanse schaatser Enrico Fabris (30) heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet. Hij won in 2006 tijdens de Olympische Winterspelen voor eigen publiek in Turijn twee gouden medailles, op de 1.500 meter en ploegenachtervolging. In dat jaar werd hij ook Europees kampioen allround in Hamar.

Fabris, die bekendstond om zijn vloeiende rijstijl met diep gebogen rug, zegt het plezier in het schaatsen verloren te hebben. De laatste jaren kon hij niet meer wedijveren met de wereldtop. In totaal won de Italiaan acht medailles op een WK allround of WK afstanden, maar nooit goud.

Fabris was in november 2007 kortstondig in het bezit van het wereldrecord op de 5.000 meter. Zijn 6.07,40 werd binnen een week door Sven Kramer verbeterd naar 6.03,32. Op de eeuwige ranglijst bezet Fabris de zevende plaats met persoonlijke records van 35,99 op de 500 meter, 1.43,48 op de 1.500 meter, 6.06,06 op de vijf kilometer en 13.10,60 op de tien kilometer.

Het besluit van Fabris om te stoppen met schaatsen was voor bondscoach Gianni Romme van de Italiaanse schaatsploeg geen verrassing. „Als je bijna alles al hebt gewonnen, wordt het steeds moeilijker jezelf te blijven motiveren”, verklaarde de Nederlandse trainer in een telefonische reactie. Romme, zelf als stayer twee keer winnaar van olympisch goud op de Spelen van Nagano in 1998: „Het was gewoon op bij Fabris.”

De geboren Brabander Romme werkt nu ruim anderhalf jaar bij de Italiaanse schaatsbond. „Daarvoor had ik ook al regelmatig contact met Fabris. Hij had vaker ups en downs in zijn motivatie. Ik ben blij voor hem. Hij heeft toegegeven dat hij er klaar mee is.” (NRC)