Iran: nieuwe sancties tevergeefs en zonder impact

Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP
Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt in oktober 2008. Foto AP

De nieuwe sancties die de Westerse wereld heeft aangekondigd tegen Iran vanwege het nucleaire programma, is meer propaganda dan dat het de economie echt raakt. Dat zegt Iran in een reactie.

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op een persconferentie:

“Dergelijke maatregelen worden veroordeeld door onze bevolking en zullen geen impact hebben en tevergeefs zijn.”

Het Internationaal Atoomagentschap verdenkt Iran ervan geheime experimenten te hebben uitgevoerd met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Het agentschap zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat ‘andere specifiek voor kernwapens zijn’.

Gisteren kondigden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada nieuwe sancties aan tegen Iraanse bedrijven, de Republikeinse Garde en de petrochemische sector om Iran verder onder druk te zetten hun nucleaire programma te staken. De Britse minister van Financiën, George Osborne, liet gisteren weten dat het land de financiële banden met Iraanse banken doorsnijdt.

Gevolgen sancties geen invloed op handel in olie

Het is moeilijk te zeggen wat de consequenties zijn van het stilleggen van de financiële betrekkingen. Volgens de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zullen de nieuwe sancties niet de handel in olie beïnvloeden.

Opmerkelijk dat Britten alleen staan in sancties

Het is opmerkelijk dat Europa niet samen optrekt als het gaat om het instellen van sancties. Alleen de Britten hebben aangegeven om de financiële banden met Iran op te schorten. Vooral Duitsland en Nederland drijven veel handel met Iran.