Hoogleraar Roos Vonk berispt om vleesstudie

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk officieel berispt. Vonk heeft „onzorgvuldig professioneel gehandeld” bij een wetenschappelijk onderzoek naar de psychologische effecten van het denken aan vlees. Dat staat in een verklaring die de universiteit vandaag uitgaf.

Deze conclusie trekt het college van bestuur van de universiteit op basis van de bevindingen van de commissie wetenschappelijke integriteit. Vonk heeft zich volgens de commissie niet schuldig gemaakt aan fraude. In september werd bekend dat hoogleraar Diederik Stapel, die het onderzoek voor zijn rekening zou hebben genomen, de data had verzonnen.

De bemoeienis van Vonk met de opzet en uitvoering van het onderzoek was gering. Niettemin is zij als co-auteur en woordvoerder met een persbericht naar buiten getreden en heeft daarmee de medeverantwoordelijkheid voor het onderzoek aanvaard, vindt de Radboud Universiteit. „Zij heeft voorbarig conclusies verbonden aan data die ze niet zelf had verzameld en ook niet gecontroleerd.”

De opzet van het ‘vleesonderzoek’ voldeed onvoldoende aan wetenschappelijke normen. Verder had Vonk, gelet op haar positie in de discussie over de bio-industrie, volgens het college van bestuur extra kritisch moeten zijn over haar werkwijze.

In een reactie op de website van de Radboud Universiteit beaamt Vonk dat het „onzorgvuldig en onprofessioneel” was om de resultaten zo snel naar buiten te brengen. „Ik ben blij dat de commissie en het college van bestuur geen twijfels hebben geuit over mijn intenties. Ik heb veel geleerd van deze ervaring. Ik heb mijn eigen ‘menselijke gebreken’ pijnlijk in beeld gekregen.”