Honkballer Halman (24) vermoord in Rotterdam

Halman, die deze maand even terug was in Nederland, speelde voor Seattle Mariners in de Amerikaanse profcompetitie.

De Nederlandse honkballer Gregory Halman is gisterochtend in een Rotterdamse woning door een steekpartij om het leven gekomen. Zijn twee jaar jongere broer Jason is na het incident aangehouden, meldde de Rotterdamse politie gistermiddag.

Het slachtoffer en zijn broer hadden ’s ochtends ruzie gekregen over de radio in huis die volgens één van hen te hard zou heben gestaan. De vriendin van de honkbalinternational heeft na de steekpartij de Rotterdamse politie gealarmeerd die daarop tot aanhouding is overgegaan.

Halman speelde de afgelopen seizoenen 44 wedstrijden voor Seattle Mariners in de Amerikaanse profcompetitie Major League. De Haarlemse honkballer was deze maand teruggekeerd naar Nederland.

Als professional behoorde Halman niet tot het Nederlands team dat vorige maand de wereldtitel in Panama Stad won. Hij gaf de voorkeur aan wedstrijden in Amerikaans clubverband.

Halman debuteerde in 2003 op zestienjarige leeftijd in de Nederlandse hoofdklasse voor de Haarlemse honkbalclub Kinheim. Hij werd in zijn eerste jaar op het hoogste nationale niveau onder meer uitgeroepen tot meest waardevolle speler in de hoofdklasse.

Halman tekende daarop in 2004 een contract bij de Amerikaanse profclub Seattle Mariners.

Halman kwam tijdens het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap van 2007 en de World Baseball Classic van 2009 voor het Nederlandse team uit.

De afgelopen weken toerde Halman rond in Europa tijdens de European Big League Tour. Samen met andere Nederlandse topspelers als Rick van den Hurk gaf hij in verschillende landen clinics aan jonge honkbaltalenten. (NRC)