Hoger beroep RMS tegen Nederlandse staat afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in een kort geding dat tegen de Nederlandse staat was aangespannen, de eisen van de Zuid-Molukse regering ballingschap (RMS) afgewezen.

De RMS eiste vorig jaar van de Nederlandse staat de arrestatie van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, omdat hij schuldig zou zijn aan het schenden van mensenrechten van Zuid-Molukkers. Yudhoyono zou in oktober een staatsbezoek aan ons land brengen, maar dat werd vanwege de eis van de RMS afgelast.

De eis werd door de Nederlandse staat niet ingewilligd, net zo min als de eis die een maand later zou volgen. Toen eiste de Zuid-Molukse regering in ballingschap in een kort geding de arrestatie van de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië Hasan Wirajuda, die op dat moment in Nederland verbleef.

In hoger beroep vandaag werden twee nevenorderingen van de RMS behandeld, waaronder de eis dat Nederland de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 van de Republiek Indonesië niet zal erkennen. Het hof heeft deze eisen beide afgewezen. De Nederlandse staat heeft het verweer gevoerd dat de republiek der Zuid-Molukken niet door Nederland is erkend en dat zij als staat in juridisch opzicht niet bestaat.

    • Dirk Wijnand de Jong