Hertalen

Met de oprichting van de commissie Nieuwe woorden, Nieuwe beelden is het CDA begonnen aan het verkopen van oude wijn in nieuwe zakken hertalen van haar gedachtegoed. De bedoeling is om de uitgangspunten van de partij een beetje anders te spinnen weer eigentijds en modern te maken. Daartoe heeft het CDA allereerst een oudgediende kersverse partijvoorzitter aangesteld die nog nooit een baantje buiten kerk of politiek heeft gehad met beide benen in de samenleving staat. Aan haar de onmogelijke opdracht schone taak het CDA weer aan de macht te helpen nieuw leven in te blazen.

Bij deze hertaling staan vijf extreem vage begrippen christelijke kernwaarden centraal. Ten eerste staat voor het CDA voorop dat Mauro wegmoet bij zijn pleegouders het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Ten tweede maakt de partij zich hard voor weigerambtenaren die homo’s discrimineren meer autonomie in eigen kring. Daarnaast is het CDA dé partij van de miljardensteun aan banken het rentmeesterschap. Ook zal de partij zich blijven inzetten voor oneerlijke subsidies aan Europese boeren internationale samenwerking en ontwikkelingshulp. Tot slot draagt het CDA duurdere kinderopvang eigen verantwoordelijkheid en de bezuinigingen op gehandicapten solidariteit met de zwakkeren hoog in het vaandel.

Onder de totale afwezigheid bezielende leiding van Maxime Verhagen is inmiddels een vrije val in de peilingen nieuwe koers ingezet. Het CDA hecht daarbij zeer aan het Haagse pluche meeregeren: alleen dan kun je immers laten zien hoe machtsbelust betrouwbaar je bent. Tegelijkertijd koestert de partij als geen ander haar ijzeren fractiediscipline dissidenten: het CDA is al jaren een baken van onderdrukte verdeeldheid gezonde partijdemocratie. De fractie schuwt het verloochenen van principes sluiten van compromissen dan ook niet – daar is de uitlevering aan gedoogconstructie met de PVV een mooi voorbeeld van.

Met de hertaling van het gedachtegoed gaat het CDA wederom vervroegde verkiezingen een zonnige toekomst tegemoet. Zoals de vergeten vermaarde oud-premier Balkenende ooit zei: na het zuur komt het einde ’t zoet! Toch?

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg