Gezwalk bij HP decimeert winstcijfers

Technologiebedrijf HP ziet zijn winstcijfers met 91 procent dalen. De grootste computermaker worstelt met de nieuwe strategie.

Het hoort erbij, als je als nieuwe topman aantreedt: dik de tegenvallende resultaten van de voorganger een beetje aan op het moment dat je de eerste presentatie doet. Dan is alles wat je zelf daarna bereikt al snel een verbetering.

Maar Meg Whitman, de vrouw die in september de leiding in handen heeft bij technologiebedrijf HP, hoefde weinig aan te dikken toen ze de kwartaalcijfers van de computerfabrikant gisteren bekend maakte. Door de reorganisatie, een gevolg van ingrijpende strategiewijzigingen, verdampte de kwartaalwinst van 3,3 miljard dollar naar 394 miljoen dollar (291 miljoen euro). Ook de omzet stagneert: 33,2 miljard dollar, ten opzichte van 34 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De top van HP zoekt naar een strategie om het bedrijf meer winstgevend te krijgen. De vorige topman, Leo Apotheker, wilde de pc-tak en de mobiele divisie (smartphones) afstoten omdat die te weinig geld opleveren in verhouding tot software en automatiseringsdiensten voor grootzakelijke klanten.

HP zette een streep door het mobiele besturingssysteem WebOS, dat het een jaar daarvoor voor 1,2 miljard dollar gekocht had van Palm, om een antwoord te formuleren op het succes van Apples iPad. HP startte daarnaast een onderzoek naar een verzelfstandiging van de pc-tak, ook al is die goed voor een derde van de omzet – HP is bovendien de grootste computerfabrikant ter wereld. De pc en laptops zijn, samen met de printers, de meest tastbare vorm van het HP-merk.

Het onderzoek was bedoeld om beleggers gerust te stellen dat HP bereid was om zijn winstgevendheid desnoods met drastische maatregelen te verbeteren. Maar speculaties over een mogelijke spin-off zorgden juist voor nog meer onrust onder aandeelhouders. De koers van het bedrijf ging nog verder onderuit, met 20 procent. De laatste maand, nadat Meg Whitman bekend maakte dat ontvlechting van de pc-tak te duur zou worden en HP computers blijft maken, is het aandeel weer gestegen.

Het is te begrijpen waarom HP weg wil uit de pc-verkopen: de winst van de Personal Systems Group, waaronder computers vallen, is naar verhouding laag. Hetzelfde blijkt uit de cijfers van de Chinese computerfabrikant Lenovo, die de pc-tak van IBM in 2005 overnam. Lenovo groeit als een speer: het veroverde marktaandeel en haalde Dell in als tweede computerleverancier na HP. Maar de winstmarge is laag ten opzichte van bijvoorbeeld de verkoop van hardware en diensten aan grote bedrijven.

Desondanks was de enige HP-divisie waar de winstgevendheid groeide juist die bewuste Personal Systems Group die op de nominatie stond om verwijderd te worden.

De pc-kopers lijken nog niet zo hard geschrokken te zijn van het gezwalk in de HP-top. HP behoudt zijn marktleiderschap op de pc-markt en de PSG-omzet daalde met 2 procent, voornamelijk dankzij tegenvallende resultaten in de consumentenverkopen. Ter vergelijking: de prestaties van HP’s print-divisie vielen een stuk lager uit. Daar daalde de omzet met 10 procent tot 6,3 miljard dollar. Maar Meg Whitman verwacht dat er nog wel een na-schok in de pc-markt komt in het kwartaal dat nu aan de gang is.

Ondertussen verloor Dell, HP’s Amerikaanse concurrent, zijn tweede plaats op de computermarkt aan Lenovo. Dell lijkt zich er weinig zorgen over te maken, liet het bedrijf de afgelopen week weten. Het richt zich liever op systemen voor zakelijke klanten: dat levert meer winst op.

    • Marc Hijink