Geen taakstraf maar maanden cel voor illegaal vuurwerk, ook online filmpjes aangepakt

Justitie wil dit jaar keihard optreden tegen iedereen die zich met illegaal vuurwerk bezighoudt. Taakstraffen maken plaats voor maandenlange celstraffen. Ook gaat justitie op jacht naar personen die filmpjes van illegaal vuurwerk op sites als YouTube zetten. Maar die aanpak blijkt minder hard. Het Openbaar Ministerie werkt hiervoor samen met de Stichting Consument en Veiligheid en de politie.

Voor het opsporen van makers van filmpjes is de taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers in het leven geroepen. De Taskforce is eropuit vuurwerkbommenmakers “het podium te ontnemen” en YouTube-accounts “onder toezicht te plaatsen”. Het Openbaar Ministerie zwakt die bewoordingen van de perspublicatie naar aanleiding van de verharde aanpak af:

“Het ontnemen van het podium houdt in dat verzocht wordt video’s te verwijderen. We willen voorkomen dat mensen op ideeën worden gebracht. Het onder toezicht stellen betekent dat Consument en Veiligheid monitort of aan de verzoeken wordt voldaan. Is dat niet het geval, kunnen politie en OM worden ingeschakeld.” - Evert Boerstra, persvoorlichter OM.

De video die online worden opgespoord worden bewerkt en op het kanaal van de taskforce gezet. In plaats van de knal komt in het filmpje dan een waarschuwing te staan dat dit gevaarlijk en strafbaar is.

Celstraffen voor bezit of verkoop illegaal vuurwerk

Het afsteken van een zelfgemaakte vuurwerkbom kan al een eis van vijftien maanden cel opleveren, melden Consument en Veiligheid en het OM vanochtend. Enkel het bezit van een illegale vuurwerkbom kan een halfjaar cel opleveren. De taakstraffen voor minderjarigen worden volgens de krant verzwaard. Wie vuurwerk aan jongeren verkoopt, kan een eis tot twee jaar cel tegemoet zien.

Bij al deze voorbeelden is ervan uitgegaan dat er geen gewonden zijn gevallen, anders valt de strafeis een stuk hoger uit. De hardere aanpak is volgens het Openbaar Ministerie en de Stichting Consument en Veiligheid nodig omdat het aantal zwaargewonden door illegaal vuurwerk toeneemt.

    • Jules Seegers