Formateur Di Rupo heeft ontslag ingediend

België bevindt zich in gevaarlijk vaarwater, de financiële markten hebben het land nu in het vizier.

Elio Di Rupo heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij de Belgische koning Albert II. De formateur deed dit als gevolg van de „blokkering” van de onderhandelingen over de begroting voor 2012. Koning Albert neemt het ontslag van Di Rupo in beraad.

Di Rupo ziet geen heil meer in verder onderhandelen met de Belgische politieke partijen. De koning lijkt hier nog niet van overtuigd en vraagt de zes betrokken politieke partijen in afwachting van zijn beslissing „de gevolgen van een mogelijk echec” te overdenken. Ook wil hij dat ze actief naar een oplossing zoeken.

De politieke crisis in België duurt al 527 dagen. Daar is de druk van financiële markten bijgekomen. In december moet België aan de Europese Commissie een deugdelijke begroting presenteren. Slaagt het land daar niet in, dan volgt er een boete. Waarschijnlijk reageren dan ook de financiële markten. De afgelopen weken liep de rente op Belgische staatsobligaties op. De situatie in België is inmiddels minder stabiel dan die in Frankrijk.

Volgens de Belgische krant De Standaard is de „meest logische stap” dat de partijen na de bezinningsperiode weer om de tafel gaan zitten. (NRC)