Venizelos: focus ECB op prijsstabiliteit leidt tot deflatie eurozone

Caption: Greek Finance minister Evangelos Venizelos speaks in parliament prior to the submission of the 2012 budget, in Athens, on Friday, Nov. 18, 2011. Greece's finance minister says a new debt deal and bond writedown to be agreed by banks will make Greece's national debt "totally sustainable." (AP Photo/Petros Giannakouris) De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos in het Griekse parlement, 18 november 2011. Foto AP / Petros Giannakouris

De sterke focus van de Europese Centrale Bank op prijsstabiliteit zorgt voor deflatie in de eurozone.

Daarvoor waarschuwde de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, vandaag tijdens een bijeenkomst van een parlementair comité van zijn PASOK-partij, meldt persbureau Reuters. Daarnaast benadrukte de minister wederom dat Griekenland binnen de eurozone moet blijven. Venizelos:

“ik geloof dat elke Griek begrijp hoe gevaarlijk en catastrofaal dat [vertrek uit de eurozone] zou zijn… dus is het een makkelijke beslissing om te nemen [om in de eurozone te blijven].”

Volgens economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad pleit Venizelos met zijn uitspraken dat de ECB haar mandaat loslaat om de inflatie onder de twee procent te houden. Garschagen:

“Dat komt Griekenland beter uit, omdat het land dan meer zou kunnen lenen. Maar de conservatievere factoren, zoals de Duitse Bundesbank, zullen binnen de eurozone ervoor blijven pleiten dat de ECB de prijsstabliteit handhaaft. De ECB houdt de Griekse banken al boven water door hun liquiditeit te garanderen. Voor de ECB is de prijsstabiliteit heilig.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis