Europese beurzen in de min, rente Spaanse staatsobligaties stijgt

De Europese beurzen sloten vandaag voor de vierde dag in mineur. Vooral banken maakten veel verlies nadat de rente op Spaanse staatsobligaties tot de hoogste stand in veertien jaar steeg.

Dit laat zien dat de financiële markten nog lang niet overtuigd zijn dat de schuldencrisis effectief bestreden wordt, meldt persbureau Reuters. De AEX maakte vandaag een verlies van 0,7 procent. De beurs in Parijs daalde 0,84 procent, Londen verloor 0,30 procent, Frankfurt viel 1,22 procent en de beurs in Madrid maakte een verlies van 1,45 procent.

De rente op Spaanse staatsobligaties steeg vandaag scherp. Het land verkocht vandaag 2,98 miljard aan schuldenpapieren met een looptijd van drie en zes maanden. De rentes daarop stegen respectievelijk van 2,3 procent naar 5,1 procent en 3,3 procent naar 5,2 procent. De hoogste rentes voor dergelijke obligaties was in veertien jaar niet zo hoog.

IMF creëert nieuw fonds tegen besmettingsgevaar schuldencrisis

Het Internationaal Monetair Fonds liet vandaag weten het groene licht gegeven te hebben voor de oprichting van een nieuw fonds om de “ketenen van besmetting” van de aanhoudende financiële en economische crises in de eurozone tegen te gaan, meldt persbureau AFP.

De oprichting van dit financiële mechanisme werd eerder deze maand al op de G20-top in Cannes aangekondigd. Het nieuwe IMF-fonds moet lidstaten met financiële problemen op korte termijn en tijdelijk voorzien van kapitaal, als “een bron van liquiditeit”, aldus het IMF.

    • Hans Klis