EU bereikt akkoord over sancties tegen Iran

Name: 2011-11-15T154750Z_01_MNI12_RTRMDNP_3_IRAN.JPG Caption: EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian students shout anti-U.S. and anti-Israel slogans while carrying placards with anti-U.S. posters and pictures of Iran's killed nuclear scientists during a demonstration to show their support for Iran's nuclear program in Isfahan, 450 km (280 miles) south of Tehran, before a ceremony to form a human chain around the Uranium Conversion Facility (UCF), November 15, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS EDUCATION ENERGY) IPTC Date: 15:47 15/11/11 Arrival Date: 16:48 15/11/11
Name: 2011-11-15T154750Z_01_MNI12_RTRMDNP_3_IRAN.JPG Caption: EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian students shout anti-U.S. and anti-Israel slogans while carrying placards with anti-U.S. posters and pictures of Iran's killed nuclear scientists during a demonstration to show their support for Iran's nuclear program in Isfahan, 450 km (280 miles) south of Tehran, before a ceremony to form a human chain around the Uranium Conversion Facility (UCF), November 15, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS EDUCATION ENERGY) IPTC Date: 15:47 15/11/11 Arrival Date: 16:48 15/11/11 Iraanse studenten demonstreren tegen de VS en Israël bij een uraniumverrijkingsfabriek bij Teheran. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

De regeringen van de Europese Unie zijn “in principe” tot een overeenstemming gekomen over nieuwe sancties tegen Iran.

De landen werden het in Brussel eens over een lijst met ongeveer tweehonderd namen van mensen en bedrijven die betrokken zijn bij het Iraanse kerprogramma. Dat melden diplomaten op basis van anonimiteit tegenover persbureau Reuters. Op 1 december zullen de sancties tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken ondertekend worden.

Het Internationaal Atoomagentschap gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens, wat Teheran ontkent. De regering in houdt vol dat het kernprogramma uitsluitend vreedzame doelen dient, zoals het opwekken van elektriciteit.

Gisteren kondigden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada al nieuwe sancties aan tegen Iraanse bedrijven, de Republikeinse Garde en de petrochemische sector om Iran verder onder druk te zetten het vermeende nucleaire programma te staken.

Volgens de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zullen de nieuwe sancties de handel in olie niet beïnvloeden. Zoals NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren al zei, willen de landen die Iran sancties opleggen vooral niet de olieprijs laten oplopen omdat dat de al gehavende wereldeconomie nog verder kan beschadigen.

Iran liet vanochtend weten niet onder de indruk te zijn van de nieuwe sancties. Volgens een woordvoerder hebben de nieuwe maatregelen tegen het land “geen impact”.

    • Hans Klis