En wat was dat tussen Cruijff en Davids?

„Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent”, zou Johan Cruijff gezegd hebben.

Vandaag zal Cruijff zelf op de aantijgingen reageren.

De bizarre bestuurlijke crisis rond Ajax nam zondagavond weer een nieuwe wending toen oud-voetballer Edgar Davids in een televisie-interview plotseling gewag maakte van racistische uitlatingen binnen de raad van commissarissen, waarvan hij net als Johan Cruijff lid is.

Desgevraagd weigerde Davids namen te noemen. Later op de avond bevestigde de president-commissaris van Ajax, Steven ten Have, telefonisch in het tv-programma Studio Voetbal dat het Cruijff betrof.

Cruijff had volgens Ten Have eerder dit seizoen tijdens een vergadering van de raad van commissarissen tegen Davids gezegd: „Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent.” Volgens Ten Have bestaan er bandopnamen van. Alle vergaderingen van de raad worden opgenomen.

Ten Have stelt dat hij tijdens die vergadering „de overweging heeft gehad om iemand te schorsen”, maar dat dat „geen makkelijke kwestie” is. Uiteindelijk gebeurde dat niet. „Edgar kwam net uit een vergadering [van de commissarissen] waarin hij weer getergd en geïntimideerd is tot op het bot”, zei Ten Have voor de televisie.

Edgar Davids heeft geen nadere toelichting gegeven op het incident. Tegenover de NOS wilde hij wel kwijt dat hij „schrok” van de uitlatingen binnen de raad van commissarissen. „Soms gaan sommige mensen over de schreef. En soms tot aan het racistische toe.”

Johan Cruijff heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de beschuldigingen van Davids. Volgens De Telegraaf, die vaak fungeert als spreekbuis van Cruijff, zal de oud-topvoetballervandaag in zijn column in de krant op Davids beschuldigingen ingaan. Gisteravond wees hij al in het tv-programma Voetbal International de beschuldigingen met klem van de hand.

De vijf leden van de raad van commissarissen van de voetbalclub beschuldigen elkaar intussen over en weer van onbeschoft, achterbaks en ordinair gedrag in hun voortdurende strijd om de toekomst van de Amsterdamse club.

Cruijff heeft gisteren na de vergadering van de ledenraad tegenover journalisten verklaard niet meer met de overige vier leden in de raad van commissarissen te willen zitten. Naast Cruijff, Davids en Ten Have zitten Paul Römer en Marjan Olfers in de raad van commissarissen.

De raad werd in juli van dit jaar samengesteld en is verantwoordelijk voor de benoeming van een nieuwe directie van Ajax.