Eindhoven veilt kunst

De gemeente Eindhoven veilt in december een deel van haar kunstcollectie. Het gaat om werken uit de periode 1960 tot 1990, die de gemeente verwierf via de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR). „Veel van die werken staan al jaren in het gemeentelijke depot”, aldus de organisatoren. „Dat doet geen recht aan de kunstwerken en niet aan de makers. Daarom is besloten de collectie te verkopen.”

De BKR, een regeling die liep van 1956 tot 1987, hield in dat kunstenaars hun werk aan de gemeente konden aanbieden in ruil voor een inkomen. De kunstwerken werden veelal uitgeleend aan instellingen en organisaties in de stad. Nu verkoopt de gemeente de collectie, om „Eindhovense kunst weer terug te brengen onder de mensen”.

Alle kunstwerken die worden verkocht zijn vanaf 1 december te zien op de website www.eindhovenveiltkunst.nl. Vanaf 16 december worden ze tentoongesteld in het Klokgebouw. Het merendeel van de kunstwerken wordt op de tentoonstelling voor een vaste prijs verkocht. De duurdere werken worden op zondagmiddag 18 december bij opbod geveild.