dEUS plet het publiek met massieve machomuziek

dEUS. 21/11 Paradiso Amsterdam. Herhaling 23/11 Vredenburg Utrecht, 24/11 Off Corso Rotterdam, 26/11 Limburgzaal Heerlen. **

Als een pompende geluidsmachine daalde dEUS gisteren in Paradiso neer. De groep uit Antwerpen zette alle schuiven open, alsof er een festival met tienduizenden mensen bespeeld moest worden. De muziek van het nieuwe album Keep You Close kreeg nauwelijks ruimte om te ademen, terwijl zanger Tom Barman zijn teksten onverstaanbaar de zaal in slingerde.

Op het Vlielandse eilandfestival Into The Great Wide Open speelde dEUS onlangs in twee gedaanten: de beproefde festivalversie en het subtielere ‘dEUSsss’ dat de langzame, zachtere nummers door het bos liet zoemen.

De Vlaamse topgroep kiest nu weer voor de tactiek van de verschroeide aarde: speel ze plat met massieve machomuziek, hef de gitaren, beuk op de elektronische pauken en begin het optreden met een nummer dat The final blast heet. Ooit heette het artrock, nu is het een kunstje.

    • Jan Vollaard