Demonstranten Tahrir-plein moeten niks hebben van concessies leger

Caption: Protesters show the soles of their shoes as they chant slogans against head of the ruling military council Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi and rise them shoes during his speech at Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Egypt's ruling military council has agreed to form a new government that will run a presidential election to be held before July, bowing to demands by protesters for a swifter transfer of power, politicians who met the army on Tuesday said. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: Protesters show the soles of their shoes as they chant slogans against head of the ruling military council Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi and rise them shoes during his speech at Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Egypt's ruling military council has agreed to form a new government that will run a presidential election to be held before July, bowing to demands by protesters for a swifter transfer of power, politicians who met the army on Tuesday said. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Demonstranten op het Tahrir-plein laten de zolen van hun schoenen zien uit protest tegen de militaire machthebbers in Egypte. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

De concessies die Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, vanavond aankondigde werden met gejoel ontvangen bij de demonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. De betogingen in de hoofdstad en Alexandrië lijken door te gaan.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants spreekt van een werkelijke concessie als het klopt dat Tantawi vervroegde presidentsverkiezingen belooft in juli. Ze wijst er echter op dat het leger met geen woord rept over de macht die het in de grondwet wil laten vastleggen, waar het de eigenlijk demonstranten om te doen is. Roelants:

“Het is een concessie van het leger aan de demonstranten, want ze vervroegen concreet de presidentsverkiezingen met een jaar. De Opperste Militaire Raad zegt nu dat als het volk dat wil zij de macht uit handen geeft. Dat zegt het leger al langer. De demonstranten op het Tahrir-plein zijn daarom niet overtuigd, omdat de rol van het leger dat het in de grondwet wil laten vastleggen nog boven de markt zweeft. De vraag is of de politieke partijen genoegen nemen met de concessies van het leger of niet. Het is daarom afwachten hoe de situatie verder ontwikkelt. Egypte bevindt zich nog steeds midden in een crisis.”

Tantawi maakte bekend dat het leger de macht zou opgeven als het Egyptische volk daar in een referendum na de presidentsverkiezingen in juli 2012 over te beslissen. De demonstranten schreeuwden op het centrale plein in Kairo om het vertrek van Tantawi nadat hij zijn toespraak had gehouden, meldt persbureau AP.

Volgens Al Jazeera richten de demonstranten zich nu ook op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo, waar de oproerpolitie hen met traangas en rubberen kogels probeert te verdrijven. De afgelopen vier dagen zijn zeker 36 mensen omgekomen en raakten er honderden gewond bij gevechten met de veiligheidsdiensten (In Beeld).

Lees de laatste ontwikkelingen op het Tahrir-plein in het liveblog van Al Jazeera.

Amnesty International bekritiseert de militaire machthebbers van Egypte, zij zouden niet veel anders handelen dan de verdreven president Hosni Mubarak: