D66 steunt Rosenthal niet meer automatisch

D66 zal het buitenlandbeleid van het kabinet niet langer automatisch steunen. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold vandaag in een interview in deze krant.

De steun van D66 is bij vele onderwerpen belangrijk voor het kabinet. D66 is medeverantwoordelijk voor het buitenlandbeleid en steunt VVD en CDA bijvoorbeeld in de aanpak van de eurocrisis en bij de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Op beide terreinen steunt gedoogpartij PVV het kabinet niet.

Pechtold verwijt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) dat hij de Nederlandse belangen schaadt. „Nederland staat alleen in zijn kritiek op de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. Dat is pijnlijk. Nederland was het enige land dat een EU-mensenrechtenverklaring over Israël en de Palestijnen blokkeerde. Dat is gênant.” Volgens Pechtold isoleert Nederland zichzelf met die opstelling, waar hij Rosenthal voor verantwoordelijk houdt. „We zijn een roepende in de woestijn.” Afgelopen zaterdag uitten ambtenaren en diplomaten in deze krant ook kritiek op het ondiplomatieke optreden van minister Rosenthal.

Pechtold was een half jaar voorzitter van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer en ontving in die hoedanigheid vele ambassadeurs. Volgens hem gaat er geen gesprek voorbij of de Nederlandse reputatie, tolerantie, en blik op de wereld komen ter sprake.

Volgens Pechtold is de steun van zijn partij voor het buitenlandbeleid van het kabinet niet vanzelfsprekend meer. „D66 wil zich altijd inzetten voor de Nederlandse reputatie op lange termijn, maar al te zeer met dit beleid geassocieerd worden, schaadt ook het aanzien van onze partij.”

De fractievoorzitter heeft zich enorm geërgerd aan de vanzelfsprekendheid waarmee Rosenthal afgelopen week steun van D66 verwachtte voor het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman. SP en PVV zijn daar tegen. Pechtold: „In een voorkomend geval zullen wij niet nog eens zomaar onze steun verlenen.”

‘Rosenthal ziet het niet’: pagina 8

    • Huib Modderkolk