Cruijff geen racist, zegt ook Davids

Ajax-commissaris Edgar Davids heeft collega-commissaris Johan Cruijff nooit een racist willen noemen. „Ik heb alleen willen aangeven dat de fatsoensnormen soms erg ver te zoeken waren tijdens de vergaderingen van de raad van commissarissen. Ik heb nooit gezegd dat Cruijff een racist is”, meldde Davids gisteren op zijn website.

Volgens Davids heeft hij zondag na een ledenraadsvergadering een beeld willen schetsen van de sfeer in de raad. Cruijff zei volgens president-commissaris Steven ten Have tegen Davids: „Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent”.

Cruijff zei gisteravond in tv-programma Voetbal International dat die opmerking uit zijn context is gehaald. „We leven in een multiculturele samenleving. Als er iets misgaat met allochtone jongens, moet er iemand zitten die daarmee kan omgaan. Dat is Edgar.”

Een samenwerking met Louis van Gaal, door de andere commissarissen voorgedragen als nieuwe Ajax-directeur, ziet Cruijff niet zitten. „We hebben tegenovergestelde ideeën, we liggen elkaar niet. Hij is door een overval van de commissarissen aangesteld en het is een klap in het gezicht van de ledenraad.”

Twee leden van de raad van commissarissen van Ajax hebben dreigbrieven ontvangen. Het gaat om Marjan Olfers en voorzitter Ten Have. Olfers zegt dat ze brieven heeft gekregen waarin geëist wordt dat ze haar taken neerlegt. „Anders zou dat persoonlijke en zakelijke gevolgen hebben.” Ze zegt dat een van de brieven ook aan een collega was gericht. Ten Have wil geen commentaar geven en zegt het desgevraagd te betreuren dat de kwestie uitlekte.